Szkodliwość alkoholu etylowego (AE)
Spis treści:
Budowa chemiczna alkoholu etylowego i skład chemiczny trunków *
Fizyko-chemiczne oddziaływanie*
Konsekwencja picia - alkoholizm i jego skutki fizyczne oraz psychiczne*
Konsekwencja picia rodzica - kalectwo dziecka *
Mity i prawda o piciu *
Państwowe koszty picia *
Trzeżwość czyli co?
ALKOHOL ETYLOWY (a.e.) nazywany jest także etanolem, ma wzór chemiczny C2H5OH. Każda ilość a.e.
wprowadzona do organizmu powoduje ujemne przejściowe lub stałe, aczkolwiek nie
zawsze od razu widoczne następstwa. Alkohol zawarty w napojach określany bywa
procentami. Napojem alkoholowym jest każdy, który zawiera więcej niż 1,5%
alkoholu, np.:
- wódka zawiera 40-50% alkoholu i pije się ją kieliszkiem,
- wino zawiera 10-15% alkoholu i pije się je lampką,
- SZAMPAN zawiera 10% alkoholu i pije się go lampką,
- piwo zawiera 4-10 % alkoholu i pije się je kuflem.
- piwo bezalkoholowe zawiera 0.5-1,5 % alkoholu i jak wypije się trzy kufle,
to ma się efekt jednego zwyklego piwa.
czyli za każdym razem tyle samo
tej trucizny.
Apropos piwa bezalkoholowego. To mniej więcej tak jak świnka
morska. Ani świnka ani morska. Niedługo będziemy mieli pewnie w sprzedaży także
wódkę bezalkoholową.
- A jak nazywa się bimber pędzony z
owoców bzu?
- Bez alkoholowy